Bernard Matemera

 

bernard

 

 

 

 


Matemera werd geboren op 14 Januari 1946 te Guruve, Zimbabwe.
Op school blonk hij al uit in kleien en het snijden in hout. Later werkte hij op contractbasis als tractorchauffeur, voor Tom Blomefield.

In het kunstenaarsdorp Tengenenge was Bernard Matemera kunstenaar vanaf het eerste uur. Bernard Matemera was de artistieke en inspirationele leider van het dorp. Vrijwel direct ontwikkelde hij zijn eigen stijl en was hij zeer productief. Hij werkte zeker 14 uur per dag. Hij had ook een aantal assistenten die hielpen met schuren en hakken. De details maakte hij zelf om zijn unieke emotie in het beeld te krijgen, zoals de ogen, mond, handen en kop.

Zijn werk in diverse soorten serpentijnsteen is een uitbundige verkenning van de grenzen tussen de mensenwereld en de dierenwereld, die wordt verklaard door de mythe van een drietenige stam uit de Zambezie-vallei.
Zijn eerste expositie dateert uit 1966. Daarna heeft hij over de hele wereld geëxposeerd en zijn beelden werden zeer goed verkocht. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid bleef hij Tengenenge trouw. Hij overleed op 4 maart 2002.

Werken van Bernard Matemera in onze collectie:
Voor een grotere weergave van het beeld klik op de afbeelding.