Beeldhouwsteen

Beeldhouwsteen

De beeldhouwstenen zijn uniek en komen vaak alleen voor in Zimbabwe. De verzamelnaam voor de soorten steen is: Serpentijn.
Serpentijn wordt onderverdeeld in drie basissoorten:

  • Springstone; dit is een harde zwarte steen. Het heeft een goede structuur en wordt door kunstenaars het liefst gebruikt door zijn donkere zwarte kleur. De naam springstone (foto) is ontstaan doordat tijdens het beeldhouwen de steenstukken er ‘ springerig’ van af komen.

    kore kore head

 

 

 

 

 

 

  • Opal Stone; dit is een groene, met lichte vlekken kleurende steen. Deze steensoort (foto) is een van de zachtere serpentijn soorten.

blind head

 

 

 

 

 

 

  • Cobalt Stone; deze steen is vaak paars, aubergine van kleur. Het is een middelharde steensoort (foto). Het onderstaande beeld ‘Family’ is gemaakt door Alice Musarara, ze was een leerling en familie van Matemera.

alice musarara

Tengenenge

Tengenenge is het beroemde kunstenaarsdorp in Zimbabwe. Het ligt 150 km ten noorden van de hoofdstad Harare. Het dorp is in 1968 gesticht door Tom Blomefield, die hier een aantal beeldhouwers in dienst nam. In Tengenenge kun je verschillende soorten beeldhouwsteen vinden dat rechtstreeks komt uit de omgeving. Hieronder de kaart van Zimbabwe, klik op de kaart voor een grotere weergave. 

zimbabwe tengenenge

Bernard Matemera was een van de grondleggers van Tengenenge en het dorp kent daardoor wereldwijde bekendheid. Op de werkplaats (foto’s) van Matemera hing een groot bord met daarop artist no 1.

matemera hakken

zimbabwe