Wie zijn wij?

Dag kunstliefhebber van Afrikaanse beelden kunst,

Wij zijn Peter, Tommy en Nina van Esch en hebben inmiddels een fraaie beeldencollectie opgebouwd in de loop der jaren.  We hebben beelden van verschillende kunstenaars uit Zimbabwe, waaronder beelden van de wereldberoemde Bernard Matemera.
Op deze site geven we een inzage in onze collectie met afbeeldingen en toelichtingen.
In onze privécollectie zijn o.a. werken te vinden van Bernard Matemera, Lameck Bonjisi & Douglas Shawu.

Passie voor beelden

Onze passie voor beelden is begonnen in 2007 sinds een bezoek aan beeldengalerij de Buffel in Vinkel. Hier zijn we voor het eerst in aanraking gekomen met beeldhouwkunst uit Zimbabwe. We waren meteen geraakt door de kracht en emotie van sommige beelden. Ook het handwerk en de verschillende steensoorten sprak ons aan. Zonder te weten welke kunstenaars de beelden gemaakt hadden, was er één beeld dat ons constant bijbleef en een natuurlijke aantrekkingskracht had door zijn power en emotie. Het beeld had  alleen maar holle ogen een grote neus, wenkbrauwen en een mond. En toch lijkt het of het beeld je aankijkt, waar je ook staat. De steen is perfect gekozen met de pekken op zijn voorhoofd.
Dit beeld bleek een Blind Head van Bernard Matemera te zijn. We wisten niet wie deze kunstenaar was. Maar Matemera bleek een wereldberoemd kunstenaar met werken in musea over de gehele wereld,. Hij mocht als  enige het bordje met de tekst: number one
in Tengenene het kunstenaarsdorp gebruiken.
Werken van hem waren al verkocht, voordat hij ze gemaakt had. We zijn een aantal keer terug geweest naar deze beeldentuin en dit beeld werd steeds mooier en interessanter. We hebben dan ook besloten om dit beeld proberen te kopen. Er stond geen prijs op en Cor, de eigenaar van de Buffel, gaf aan dat dit beeld een top stuk was, niet commercieel en in de duurdere prijsklasse viel. We hebben nu onze spaargeld bij elkaar gelegd en konden nu ons eerste Matemera beeld aanschaffen, waar we tot nu toe nog steeds erg trots op zijn. Cor had ze persoonlijk gekocht in Zimbabwe van Bernard, een bijzondere man gaf hij aan.

In 2010 was Peter in de buurt van Nijmegen en door een omleiding kwam hij terecht bij galerie Stone Dreams in Nederasselt. Hij raakte in gesprek met de eigenaren van deze beeldengalerie Hans van Belle en Alice Musarara (zelf een bekend beeldhouwster). Er werd gesproken over Bernard en zijn krachtige beelden en het bleek tot onze verbazing dat zij er een aantal te koop hadden staan. Met de verkoop van de beelden gingen ze een ziekenhuis bouwen in Zimbabwe en medicijnen hiervoor aanschaffen. We waren natuurlijk erg enthousiast dat we deze beelden mochten kopen en we hebben toen 12 kleinere kopjes en een Bushman ‘Father and Daughter’ gekocht.
Daarna hebben we meerdere bijzondere beelden kunnen kopen van Cor, die in de tussentijd een vriend was geworden. Samen met Geert kwamen ze altijd de beelden neerzetten wat een hele onderneming was. Een uniek exemplaar met een typische krachtige Matemera uitstraling is de grote zwarte kop met Egyptische invloeden, die nu binnen staat op een marmeren zuil, de vloer kraakte toen het beeld m.b.v. een heftruck werd neergezet. Ook de groene ingetogen bushman is uniek. Veel beelden hebben museum gehalte. De laatste aanwinst van juli 2021 zijn 4 schitterende vogel figuren.
Ook zelfs via Amerika hebben we onze collectie kunnen uitbreiden, wat resulteert in de grootste Bernard Matemera collectie van Europa. 

We hebben ook 5 werken van beeldhouwer Lameck Bonjisi. Dit is de oudste broer van zijn familie die ook krachtige beelden maakt in een eigen stijl. Het is een meer figuratieve lijnen stijl, maar wel in vloeiende vormen.

We hebben deze website Stones with Soul genoemd, omdat het lijkt of je de spirits, de ziel van de beelden kunt zien en voelen. En dan bedenken dat het eerst een rotsblok was.
(
In het voorjaar 2022 maken we nieuwe foto’s van de gehele collectie)

   foto links: Nina, foto rechts: Tommy  (2007)

Nina van Esch          Tommy van Esch