Wie zijn wij?

Stones with Soul

Wij zijn Peter, Tommy en Nina van Esch en hebben inmiddels een fraaie beeldencollectie opgebouwd in de loop der jaren.

We hebben beelden van verschillende kunstenaars uit Zimbabwe, waaronder beelden van de wereldberoemde Bernard Matemera.

Op deze site geven we een inzage in onze collectie met afbeeldingen en toelichtingen.

In onze privécollectie zijn werken te vinden van Bernard Matemera, Lameck Bonjisi & Douglas Shawu.  

lameck bonjisi

Passie voor beelden

Onze passie voor beelden is begonnen in 2007 sinds een bezoek aan beeldengalerie de Buffel in Vinkel. Dit is een beeldentuin op nog geen 10 min van ons woonadres. Hier zijn we voor het eerst in aanraking gekomen met beeldhouwkunst uit Zimbabwe. We waren meteen geraakt door de kracht en emotie van sommige beelden. Ook het handwerk en de verschillende steensoorten sprak ons aan. Zonder te weten welke kunstenaars de beelden gemaakt hadden, was er één beeld dat ons constant bijbleef en een natuurlijke aantrekkingskracht had door zijn power en emotie. Zonder dat het beeld echte ogen heeft, lijkt het of hij je blijft aankijken waar je ook staat. Dit beeld bleek een Blind Head van Bernard Matemera te zijn. We wisten niet wie deze kunstenaar was. Maar Matemera is de number one artist in Zimbabwe en een wereldberoemd kunstenaar. Werken van hem waren al verkocht, voordat hij ze gemaakt had. 

We zijn een aantal keer terug geweest naar deze beeldentuin en dit beeld werd steeds mooier en interessanter. We hebben dan ook besloten om dit beeld proberen te kopen. Dit was ons eerste beeld in de collectie en daar zijn we erg trots op. Ook hadden we een beeld van Lameck Bonjisi gekocht dat Lovers heet en ook in dit beeld zit veel emotie en gevoel. 

Door het grote beeld van Matemera, wat veel indruk op ons had gemaakt, zijn we ons meer gaan verdiepen in de Zimbabwaanse beeldhouwkunst. Het bleek dat Matemera een van de bekendste artiesten is van de eerste generatie beeldhouwers. We hebben meer werk van hem bekeken en zijn hem steeds meer gaan waarderen. 

In 2009 hebben we ons 2e Matemera beeld weten te kopen en dit is een kop waarbij je de grove steen aan de achterkant nog ziet, genaamd Changing Head.   

Een jaar later hebben we in Antwerpen in galerie Livingstone Art een volgend beeld van Bernard kunnen kopen en dit was ook een Blind Head van opaal steen. Hier werden we ook meteen aangetrokken door de kracht die het beeld uitstraalde. 

In 2010 was Peter in de buurt van Nijmegen en door een omleiding kwam hij terecht bij galerie Stone Dreams in Nederasselt. Hij raakte in gesprek met de eigenaren van deze beeldengalerie Hans van Belle en Alice Musarara (zelf een bekend beeldhouwster). Er werd gesproken over Bernard en zijn krachtige beelden en het bleek tot onze verbazing dat zij er een aantal te koop hadden staan. Met de verkoop van de beelden gingen ze een ziekenhuis bouwen in Zimbabwe en medicijnen hiervoor aanschaffen. We waren natuurlijk erg enthousiast dat we deze beelden mochten kopen en we hebben toen 12 kleinere kopjes en een Bushman ‘Father and Daughter’ gekocht. 

We begonnen op dit moment al een aardige Matemera collectie te krijgen en we dachten dat er op dit moment weinig werk meer van hem was te krijgen in Nedrland. Tot we in mei 2011 via het internet in contact kwamen met African Art Promotion in Renkum. Op de site stond dat ze Matemera beelden in hun bezit hadden en dit was voor ons interessant. We hadden een afspraak gemaakt om te komen kijken en het waren wederom prachtige en sprekende beelden. Hier hebben we er 9 kunnen kopen, waarvan 1 grote kop. (beelden komen nog op de site)

Vrijwel tegelijk is het volgende grote Matemera project onze kant op gekomen. We hadden namenlijk een grote zwarte Matemera kop gekocht met een Egyptische uitstraling (zie tengenge) bij beeldengalerie de Buffel. Een uniek exemplaar met een fraaie uitstraling. Deze werd met een heftruck binnen gebracht en staat nu binnen op een marmeren zuil. 

Het is dus duidelijk dat we erg grote liefhebbers zijn van het werk van Bernard Matemera. De kracht die zijn beelden hebben en de emotie die ze uitsralen is uniek. We hebben inmiddels honderden beelden gezien, maar de beelden van Bernard kunnen we er moeiteloos uithalen door zijn eigen unieke stijl. 

We hebben ook 3 werken van beeldhouwer Lameck Bonjisi. Dit is de oudste broer van zijn familie die ook krachtige beelden maakt in een eigen stijl.

Een andere beeldhouwer waar we 3 werken van bezitten is Douglas Shawu. Dit zijn kingsheads en hebben een aparte vorm. De hoofden lopen in een punt naar boven. 

We hebben deze website Stones with Soul genoemd, omdat het lijkt of je de spirits van de beelden kunt zien en voelen.

In de toekomst blijven we op zoek naar beelden die bij onze stijl passen en verder genieten we elke dag van onze collectie, met name van de beelden van Bernard. (foto links: Nina, foto rechts: Tommy)

Nina van Esch          Tommy van Esch